Open Science Café

Open Science Café redovita je aktivnost Centra za otvorenu znanost gdje u opuštenoj i neformalnoj atmosferi razgovaramo o temama vezanim uz otvorenu znanost.

OS Café održava se online putem platforme MS Teams u trajanju od 1 sat.

Open Science Café: Vidljivost istraživanja i istraživača – zašto i kako?

Centar za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama (COZ) Sveučilišne knjižnice Rijeka organizirao je još jedan Open Science Café koji se održao u srijedu, 8. svibnja 2024. kao dio aktivnosti u okviru projekta financiranog iz programa Obzor Europa, Open Universal Science (OPUS). Izlaganje na temu “Vidljivost istraživanja i istraživača – zašto i kako?” održala je dr. sc. Una Pale koja radi kao postdoc i data scientist u Sveučilišnoj bolnici u Zürichu gdje se bavi obradom biomedicinskih signala i strojnim učenjem za primjene u zdravstvu. Osim toga, zanima ju meta-znanost, znanstvena metodologija te otvorena znanost.  U slobodno vrijeme vodi razne projekte u sklopu Udruge Penkala kojoj je cilj jačati hrvatsku znanstvenu zajednicu.

U svom izlaganju Una je istaknula zašto moramo razmišljati o vidljivosti znanstvenika te zašto je važno umrežavanje. Objasnila je koji su bibliometrijski i altmetrijski načini mjerenja znanstvenog utjecaja, ali i kako izaći iz mjerenja vidljivosti samo na temelju citata. Una je kroz svoje izlaganje objasnila kako izgraditi svoj profil, kredibilitet i prepoznatljivost uz pomoć institucijskih i akademskih mreža poput LinkedIna, Academie i Research Gatea, osobnih web stranica, objava u otvorenom pristupu, bloga, podcasta te društvenih mreža poput X/Twittera, Facebooka, Instagrama, YouTubea i TikToka.

Prezentacija s događanja dostupna je putem repozitorija Zenodo: https://doi.org/10.5281/zenodo.11146137

Open Science Café: Uloga menadžera istraživačkih podataka i važnost Plana upravljanja istraživačkim podacima

27. veljače 2024. godine održan je prvi ovogodišnji Open Science Café u organizaciji Centra za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama (COZ) Sveučilišne knjižnice Rijeka i kao dio aktivnosti u okviru projekta financiranog iz programa Obzor Europa, Open Universal Science (OPUS).

Izlaganje o ulozi menadžera istraživačkih podataka (engl. Research Data Manager) i važnosti Plana upravljanja istraživačkim podacima održala je dr. sc. Inga Patarčić, zaposlena kao research data manager pri Max Delbrück Centru za molekularnu medicinu (MDC) u Berlinu. Ovo predavanje dalo je uvid u sve veću važnost uloge menadžera istraživačkih podataka u akademskom i istraživačkom kontekstu. Poseban naglasak bio je na zahtjevima financijera i izdavača/časopisa u kontekstu upravljanja podacima. Osim toga, sudionici su upoznati i s praktičnim aspektima izrade Plana upravljanja istraživačkim podacima (engl. Data Management Plan, DMP), koji je postao ključan element pri prijavi projekata Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) i projekata Sveučilišta u Rijeci.

Prezentacija s događanja dostupna je putem repozitorija Zenodo: https://zenodo.org/records/10715647

open science cafe

Open Science Café: Umjetna inteligencija u otvorenoj znanosti – novi izazovi pred istraživačima

8. prosinca održan je još jedan Open Science Café u organizaciji Centra za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama (COZ) Sveučilišne knjižnice Rijeka. Izlaganje na temu “Umjetna inteligencija u otvorenoj znanosti – novi izazovi pred istraživačima” održala je prof. dr. sc. Ana Meštrović s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija. Objašnjeno je na koje sve načine nove tehnologije iz područja umjetne inteligencije utječu na znanost i istraživanje te koje su potencijalne prijetnje. Prikazane su mogućnosti primjene novih AI alata kao što su ChatGPT, SciSpace, Consensus i sl. u znanstvenim istraživanjima. Istaknut je značaj otvorene znanosti u smislu dostupnosti istraživačkih podataka i programskog kôda s ciljem osiguravanja ponovljivosti istraživanja (reproducibilnost) što je važno kada se razvijaju i primjenjuju algoritmi i modeli iz područja umjetne inteligencije. Također, razmotrili smo ulogu otvorene znanosti obzirom na buduće trendove i brzi razvoj tehnologija i alata iz područja umjetne inteligencije. 

Prezentacija i snimka predavanja dostupni su putem Digitalne knjižnice Uniri.

Srce predstavilo svoje usluge za istraživače na Open Science Caféu

27. rujna održan je još jedan u nizu informativnih događaja posvećenih otvorenoj znanosti – Open Science Café u organizaciji Centra za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama (COZ) Sveučilišne knjižnice Rijeka. Na ovom događaju, gosti su bili stručnjaci iz Sveučilišnog računskog centra Srce. Oni su predstavili različite usluge i alate dostupne istraživačima za učinkovito upravljanje istraživačkim podacima tijekom životnog ciklusa istraživanja, kao što su usluge Napredno računanje i Puh – sustav za pouzdano pohranjivanje i dijeljenje datoteka na spremišnim sustavima Srca. Sudionicima su predstavljeni i obrazovni materijali iz područja otvorene znanosti koji su dostupni za bolje razumijevanje i kvalitetno upravljanje istraživačkim podacima. Srce je poznato po pružanju računalnih resursa visokih performansi, koji su od ključne važnosti za provođenje zahtjevnih istraživačkih aktivnosti i analize podataka. Prezentirani materijali pohranjeni su u otvorenom pristupu u Digitalnom repozitoriju Srca.

Open Science Cafe Usluge Srca za istraživače

Open Science Café: Otvorena znanost iz perspektive istraživača

 

6. lipnja 2023. godine održan je treći ovogodišnji OS Café. Svoje iskustvo s otvorenom znanošću prenijela nam je dr. sc. Antica Čulina, viša znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković. Antica radi na području otvorene znanosti i meta-znanosti u ekologiji, a pokrenula je nekoliko inicijativa vezanih za otvorenu znanost: SPI-Birds Network and DatabaseSociety for Open, Reliable, and Transparent Ecology and Evolutionary biology. U izlaganju je dan pregled problema s trenutnim sustavom provođenja znanosti i evaluacije znanosti i znanstvenika, navedene su prednosti i izazovi prelaska na novi, otvoreni i pouzdaniji sustav, a Antica je zainteresiranim istraživačima prenijela svoje iskustvo kako postati pionir u novoj eri znanosti te koje koristi bi istraživači sami mogli imati od otvorene znanosti – korištenja otvorenih podataka, primjene integrativnih metoda sinteze dokaza, registracije studija i otvorenog softvera.

Open Science Café: Otvorena recenzija

25. travnja 2023. godine održan je drugi ovogodišnji OS Café s temom otvorene recenzije. Pozvano predavanje održala je izv. prof. dr. sc. Ksenija Baždarić, profesorica na Katedri za temeljne znanosti Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, urednica za znanstvenu čestitost u časopisu Croatian Medical Journal i glavna urednica časopisa European Science Editing te voditeljica projekta Poznavanje, stavovi i korištenje alata otvorene znanosti u biomedicini. Profesorica Baždarić iznijela je svoja iskustva s otvorenom recenzijom iz perspektive urednika, recenzenta i autora te iznijela rezultate istraživanja o otvorenoj recenziji provedenog u okviru projekta Poznavanje, stavovi i korištenje alata otvorene znanosti u biomedicini. Nakon izlaganja razvila se zanimljiva rasprava između zainteresiranih sudionika.

Open Science Cafe

Open Science Café: Primjena Politike otvorene znanosti – kako objaviti rad u repozitoriju Dabar?

28. veljače 2023. godine održan je prvi ovogodišnji OS Café s temom primjene Politike otvorene znanosti na Sveučilištu u Rijeci tj. kako pohraniti svoj znanstveni ili stručni rad u repozitorij u Dabru.

Zainteresiranim sudionicima predstavljeni su repozitoriji sastavnica Sveučilišta u Rijeci u sustavu Dabar, objašnjeno je kako pristupiti repozitoriju ustanove te što se sve može pohraniti u Dabar. Na Caféu je odgovoreno na pitanja treba li se u repozitorij pohraniti radove koji su objavljeni u časopisima s otvorenim pristupom te smiju li se u repozitoriju objaviti radovi koji su objavljeni u časopisima s pretplatom. Sudionici su upućeni kako provjeriti koju verziju rada i pod kojim uvjetima smiju pohraniti u repozitorij te kako odabrati Creative Commons licenciju. Prezentacija s događanja dostupna je ovdje. 

 

Održan Open Science Café: Odabir relevantnog časopisa

27. listopada 2022., u okviru Međunarodnog tjedna otvorenog pristupa (24. – 30.10.2022.), u organizaciji Centra za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama (COZ) Sveučilišne knjižnice Rijeka održan je Open Science Café. Razgovaralo se o kriterijima za odabir časopisa, objavljivanju u časopisima s otvorenim pristupom i predatorskim časopisima. Izlaganje je održala Sandra Cuculić, viša knjižničarka, voditeljica Podružnice Kampus Svkri.

Open Science Caféu prisustvovali su istraživači i doktorandi sa više sastavnica Sveučilišta u Rijeci.

Prezentacija s događanja dostupna je ovdje.

Open Science Cafe