Sveučilište u Rijeci i Full Open Science (FOS) YUFERING

Sveučilište u Rijeci član je YUFE saveza (Young Universities for the Future od Europe) i aktivni član YUFERING-a (YUFE Transformacija istraživanja i inovacija kroz europski prijenos znanja), projekta financiranog iz programa Horizon 2020. Projekt ima za cilj otvoriti put YUFE savezu da kolektivno izazove i promijeni istraživačku kulturu. Jedan od važnih ciljeva je učiniti otvorenu znanost “novim normalnim” i kulturnom promjenom, što je važan dio otvaranja prema transparentnijem, poštenijem i inkluzivnijem istraživačkom okruženju.

Sveučilište u Rijeci i Centar za otvorenu znanost pri Sveučilišnoj knjižnici Rijeka u sklopu projekta YUFERING bave se zadacima otvorene znanosti, a jedan od tih zadataka uključuje poticanje istraživača da u potpunosti usvoje prakse otvorene znanosti tijekom svog životnog ciklusa istraživanja. Kako bi istraživači u tome dobili podršku, pokrenut je pilot projekt FOS (Full Open Science) s pozivom istraživačima da prihvate otvorene prakse. Više pojedinosti o ovom pilot projektu potražite u nastavku.

SVKRI - SLIKE ZA WEB (1)

YUFE pilot projekt Full Open Science (FOS) trajao je do 30. lipnja 2023., do kada su se morali ispuniti određeni zahtjevi za dobivanje YUFE oznake FOS-a.

Cilj poziva bio je potaknuti najmanje 30 istraživačkih timova u YUFE mreži da se posvete publikacijama otvorenog pristupa, otvorenim FAIR istraživačkim podacima, građanskoj znanosti i drugim aktivnostima otvorene znanosti.

Istraživački timovi nisu bili obavezni u potpunosti se baviti praksama otvorene znanosti na početku poziva, ali su tijekom razdoblja navedenog u pozivu morati postići određene mjerljive rezultate kako bi dobili YUFE oznaku FOS-a. Poziv FOS-a upućen je istraživačkim timovima, a ne pojedincima, no individualna predanost otvorenoj znanosti bila je ključna za cijelu istraživačku skupinu. 

Iznimno nam je važno prepoznati istraživačke skupine na Sveučilištu u Rijeci koje svojim aktivnostima na području otvorenog pristupa i otvorene znanosti konkuriraju svjetskim i hrvatskim timovima.  

  • Poticati praktičan pristup otvorene znanosti od strane istraživača
  • Povećati broj publikacija, podataka i obrazovnih izvora u otvorenom pristupu, kao i promicati prakse angažmana u zajednici i širenja.
  • povezati istraživače s knjižnicama i infrastrukturom otvorene znanosti na sveučilištima YUFE
  • Angažirati istraživače jačanjem predanosti tima otvorenoj znanosti

Full Open Science postignuća istraživačkih timova Sveučilišta u Rijeci

Oznake FOS (Full Open Science) dobilo 5 istraživačkih timova na Sveučilištu u Rijeci. Timovi su zadovoljili broj obaveznih i dodatnih kriterija za dobivanje oznake Full Open Science tima.
Rezultate i osnovne zahtjeve pregledao je tim Centra za otvorenu znanost pri Sveučilišnoj knjižnici Rijeka koji je timove vodio i podupirao tijekom cijelog trajanja projekta.

Timovi su:
istraživački tim s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci pod vodstvom prof. dr. sc. Marine Šantić,
istraživački tim s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci pod vodstvom prof. dr. sc. Ivane Kunde,
istraživački tim s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci pod vodstvom prof. dr. sc. Saše Zelenike i
2 istraživačka tima s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci: tim pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Marine Ivašić Kos te tim pod vodstvom doc. dr. sc. Vedrana Miletića.

 

Čestitke svim voditeljima i članovima timova koji su zadovoljavanjem postavljenih kriterija projekta postali uzori i ambasadori u provedbi otvorene znanosti na Sveučilištu u Rijeci te na području otvorenog pristupa i otvorene znanosti konkuriraju svjetskim i hrvatskim timovima.