Projekti OZ UNIRI

DIOSI

SVKRI - SLIKE ZA WEB

Projekt DIOSI promovira cjeloviti koncept doktorskog obrazovanja, od razvoja novog zajedničkog doktorskog obrazovnog programa, preko pružanja obuke o otvorenoj znanosti i otvorenim inovacijama i poduzetništvu za doktorande i istraživače u ranoj karijeri, do mjerenja utjecaja takvog osposobljavanja stvaranjem okvira za praćenje utjecaja i ishoda učenja.

Trajanje projekta: 1. siječnja 2021. – 31. prosinca 2022.

YUFERING

SVKRI - SLIKE ZA WEB (8)

Savez YUFE (Young Universities for the Future of Europe) projektom YUFERING prihvaća izazov Europske komisije u promicanju praksi otvorene znanosti, društvenog angažmana, poticanja cirkulacije mozgova i znanja te jačanje akademsko-poslovne suradnje tako što učinkovito doprinosi pilotiranju potrebnih transformacija za poboljšanje i usklađivanje uvjeta za istraživanje i inovacije u Europi.

Trajanje projekta: 1. siječnja 2021. – 31. prosinca 2023.

OPUS

SVKRI - SLIKE ZA WEB (7)

Projekt OPUS (Open nad Universal Science) provodi konzorcij od 18 organizacija (uključujući UNIRI) predvođen Oceanskom platformom Kanarskih otoka (PLOCAN).
Projekt razvija mjere koordinacije i podrške za reformu procjene istraživanja i istraživača prema sustavu koji potiče i nagrađuje istraživače da preuzmu prakse otvorene znanosti.

Trajanje projekta: 1. rujna 2022. – 31. kolovoza 2025.

Aktivnosti u projektima

U sklopu projekta DIOSI (Developing and Implementing hands-on training on Open Science and Open Innovation for Early Career Researchers) djelatnice Sveučilišne knjižnice Rijeka održale su trening za istraživače u ranoj fazi karijere (polaznike doktorskih studija) na temu: otvorena znanost, objavljivanje u otvorenom pristupu i FAIR istraživački podaci.

Doktorandi/ice su kroz vođenu radionicu, zadatke, primjere i rasprave stekli uvid u osnovne koncepte i suvremene alate u području otvorene znanosti, objavljivanja u otvorenom pristupu i FAIR istraživačkih podataka.

Uvodni online tečaj Sveučilište Istočne Finske o osnovnim elementima otvorene znanosti s fokusom na dvije središnje perspektive: objavljivanje u otvorenom pristupu (OA) i otvoreni istraživački podaci. 

Zakonodavstvo, načela odgovornog istraživanja, istraživačka etika i dobre znanstvene prakse u svim fazama istraživanja moraju se shvatiti kao sastavni dio otvorene znanosti.

Tečaj

YUFE pilot projekt Full Open Science (FOS) dio je aktivnosti YUFE mreže te ima za cilj promovirati otvorenu znanost kao „kulturnu promjenu“ u YUFE partnerskim institucijama.  Pilot projekt traje do 30. lipnja 2023., do kada se moraju ispuniti određeni zahtjevi za dobivanje YUFE oznake FOS-a.

Kalendar otvorene znanosti za 2023. godinu ima za cilj povećati svijest istraživača o praksama otvorene znanosti.

Kalendar

 

Početna konferencija Projekta otvorene i univerzalne znanosti (OPUS), koju koordinira i organizira Plataforma Oceánica de Canarias  (PLOCAN) održana je od 19. do 20. rujna 2022. u Taliartesu, Gran Canaria. Na konferenciji je sudjelovalo i predstavilo se 18. partnera konzorcija uključujući i predstavnicu iz Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Koordinator projekta OPUS je Plataforma Oceánica de Canarias (PLOCAN) iz Španjolske, a uz Sveučilište u Rijeci kao projektnog partnera, u projektnim aktivnostima će sudjelovati i Sveučilišna knjižnica Rijeka.

Dvodnevna radionica o temama intervencija, indikatora i metrike otvorene znanosti u sklopu projekta OPUS održana je 6. i 7. veljače 2023. u sjedištu YERUN mreže u Bruxellesu.

U sklopu aktivnosti OPUS radnog paketa 2 (WP2 – Intervencije za otvorenu znanost – nagrade i poticaji za istraživače) i radnog paketa 3 (WP3 – indikatori i metrike za otvorenu znanost – nagrade i poticaji za istraživače), članovi tima su sudjelovali u radionici o intervencijama, pokazateljima i metrici za provedbu reformiranog sustava ocjenjivanja istraživanja koji potiče i nagrađuje prakticiranje otvorene znanosti.

Uz Sveučilište u Rijeci, u projektnim aktivnostima sudjeluje i Sveučilišna knjižnica Rijeka koja se u sklopu Centra za otvorenu znanost bavi brojnim aktivnostima za podizanje svijesti i educiranje istraživača Sveučilišta u Rijeci o praksama otvorene znanosti, a kojoj je cilj spomenutim aktivnostima doprinijeti rezultatima projekta.