Najava događanja: Tjedan otvorenog pristupa

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open access week) obilježava se od 21. do 27. listopada 2024. godine s temom koja se nastavlja na prošlogodišnju: „Zajednica iznad komercijalizacije“. Cilj je naglasiti važnost otvorenog pristupa znanstvenim informacijama te dodatno potaknuti provođenje praksi otvorene znanosti koje služe najboljem interesu javnosti i akademske zajednice.

Centar za otvorenu znanost Sveučilišne knjižnice Rijeka aktivno se uključio u događanja vezano uz obilježavanje Tjedna otvorenog pristupa te će, u suradnji s Udrugom Penkala, održati online predavanje pod nazivom “Kako navigirati među open access časopisima i odabrati pravi?“. Predavanje će se održati u srijedu, 23.10. u 10:00 sati, a prijaviti se možete putem poveznice ovdje.

U nastavku donosimo pregled zanimljivih događanja vezano uz obilježavanje Tjedna otvorenog pristupa.

Online događanja:

Događanja uživo (Zagreb):

Ponedjeljak i utorak 21. i 22.10: udruga Penkala organizira više tematskih predavanja pod nazivom: Kako povećati utjecaj znanosti: Otvorena i komercijalna znanost. Događanja će se održati na FER-u i na Institutu za fiziku, a iz programa izdvajamo:

  • Mapa znanstvenika i Istražilica – Una Pale, Luka Savić i Filip Novkoski
  • Otvorena znanost u projektima HRZZa – Dejana Carić, HRZZ
  • Otvoreni pristup, AI i CC licence: balans između otvorenosti i komercijalizacije – Maja Hoić, IRMO
  • Istraživanje o percepcijama i stavovima u otvorenoj znanosti u Hrvatskoj – Maja Hoić, Una Pale, Udruga Penkala
  • Nuqleus: Rezultati dvogodišnjeg rada na komercijalizaciji znanosti – Deni Nurkić, ICENT

Detaljni program i poveznice za prijavu dostupni su ovdje.

Petak 25.10. u 11:00 sati: Razgovori u Srcu: Sustav za kolaboracijski rad s programskim kodom za znanost i visoko obrazovanje (Sveučilišni računski centar Srce)