Najava: Open Science Café: Što trebamo znati o znanstvenim knjigama i otvorenom pristupu?

Centar za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama (COZ) Sveučilišne knjižnice Rijeka organizira još jedan Open Science Café koji će se održati u utorak, 5. studenoga 2024. u 11:00 sati na platformi MS Teams. Izlaganje na temu “Što trebamo znati o znanstvenim knjigama i otvorenom pristupu?” održat će Iva Melinščak Zlodi s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tema otvorenog pristupa znanstvenim časopisima već je dobro poznata i istražena, a otvoreno dostupni časopisi danas su posvuda oko nas. Ipak, za neka je znanstvena područja knjiga je i nadalje ključni medij komunikacije. Možemo li se nadati da će i otvoreni pristup knjigama prevladati, ili su izazovi vezani uz knjižno nakladništvo suviše složeni da bismo mogli primijeniti iste principe koji vrijede za časopise? Kakva je danas situacija s otvoreno dostupnim knjigama u Hrvatskoj (posebno s knjigama na hrvatskom jeziku, lingvistički ograničenim na malobrojnu publiku), a kakva u ostalim europskim zemljama? Koji su to tehnološki izazovi koje treba prevladati u izdavanju e-knjiga, a koji su izazovi povezani s pronalaženjem finacijski održivih poslovnih modela? To su pitanja koja će se otvoriti i na njih potražiti odgovore na sljedećem Open Science Caféu!

Iva Melinščak Zlodi radi u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je odgovorna za razvoj repozitorija, podršku elektroničkom izdavaštvu (za knjige i časopise koje izdaje Fakultet), elektroničke izvore, edukaciju u području znanstvene komunikacije, koordinaciju fakultetskog CroRIS sustava te bibliometrijsko praćenje znanstvene produkcije. Vodi razvoj institucijskog repozitorija ODRAZ i platformu za otvoreni pristup knjigama Fakulteta – FF Open Press. Na Fakultetu je i kontakt-osoba za europsku istraživačku infrastrukturu OPERAS.
Članica je Upravnog odbora organizacije SPARC Europe i nacionalna koordinatorica za program Knowledge Rights 21. Na nacionalnoj razini, članica je Koordinacijskog odbora sustava DABAR i Upravnog odbora Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju ZNAK.
Sudjeluje u međunarodnim projektima DIAMAS (o znanstvenom izdavaštvu u dijamantnom otvorenom pristupu) i KR21 Retain (o zadržavanju autorskog prava i o otvorenim licencijama).
Glavni interesi su joj otvoreni pristup i otvorena znanost, autorsko pravo i otvorene licencije, znanstveno izdavaštvo i vrednovanje u znanosti, s posebnim fokusom na društvene i humanističke znanosti. 

Pozivamo istraživače i sve zainteresirane da nam se pridruže u razgovoru!

Za sudjelovanje se možete prijaviti ovdje.

Poveznica za sudjelovanje: Join the meeting now

Veselimo se druženju!

Događanje se održava kao dio aktivnosti u okviru projekta OPUS (Open and Universal Science) financiranog iz programa Obzor Europa, koji razvija mjere koordinacije i podrške za reformu vrednovanja znanstvene djelatnosti prema sustavu koji potiče i nagrađuje istraživače da preuzmu prakse otvorene znanosti.