CROSBI Open Science Hub

U okviru Hrvatske znanstvene bibliografije – CROSBI lansiran je Open Science Hub u svrhu promoviranja prakse otvorene znanosti i edukacije hrvatske znanstvene zajednice i javnosti o toj tematici. Ova nova funkcionalnost CROSBI-ja okuplja radove hrvatskih autora na temu otvorene znanosti, otvorenog pristupa i otvorenih istraživačkih podataka te kao takva predstavlja jedinstveno mjesto na kojem su spomenute informacije okupljene na razini Hrvatske.

Open Science Hub nastao je kao dio aktivnosti Centra za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković u promociji otvorene znanost kako bi povećao vidljivost i olakšao pristup relevantnim publikacijama hrvatskih autora o temama vezanim uz otvorenu znanost. Objavom ovog huba nastalo je jedinstveno mjesto za pregled radova hrvatskih autora koji govore o temama vezanim uz otvorenu znanost, a s obzirom da velik dio publikacija sadrži i poveznicu na cjeloviti tekst u otvorenom pristupu, povećava se i dostupnost tih publikacija te se olakšava njihova upotreba i u edukativne svrhe.

Open Science Hubu možete pristupiti preko početne stranice CROSBI-ja te na poveznici https://www.bib.irb.hr/pregled/OpenScienceHub i pregledati sve uključene radove. Upotrebom filtera možete suziti izbor popisa radova, kao i dobiti samo one publikacije čiji cjeloviti tekstovi su u otvorenom pristupu. Popis radova automatski se ažurira novim radovima unesenim u CROSBI.

Izvor: www.bib.irb.hr/blog/crosbi-open-science-hub