Implementacija otvorene znanosti (FOS) u projektu YUFERING – online događaj

15. rujna 2023. godine održat će se online događaj kao finale pilot projekta Full Open Science (FOS) u sklopu projekta YUFERING.

Projekt YUFERING (YUFE Transforming Research and Innovation through Europe-wide KnowledGe Transfer) jedna je od ključnih inicijativa saveza europskih sveučilišta YUFE (Young European Universities for the Future of Europe). YUFERING ima za cilj transformaciju i harmonizaciju uvjeta za istraživanje i inovacije u Europi. Otvorena znanost jedan je od bitnih elemenata “novog normalnog” i stoga mora biti u središtu svake istraživačke strategije. Tijekom posljednje dvije godine, partneri YUFERING-a provodili su niz akcija posvećenih razumijevanju krajolika otvorene znanosti u svojim institucijama i doprinosu promjeni kulture.

Od svibnja 2022. do kolovoza 2023. proveden je pilot projekt Full Open Science (FOS) kako bi se potaknula praksa otvorene znanosti među brojnim istraživačkim timovima na sveučilištima uključujući i Sveučilište u Rijeci. Među ostalim područjima, radilo se na otvorenom pristupu publikacijama, FAIR istraživačkim podacima, otvorenim licencama, građanskoj znanosti i otvorenim obrazovnim resursima (OER). Očekuje se da istraživački timovi FOS-a postanu uzori i ambasadori unutar svojih institucija.

Cilj ovog online događaja je prikazati rezultate YUFERING FOS pilot projekta, kao i rezervirati malo vremena za partnere da nastave razmišljati o tome kako promovirati svijest o otvorenoj znanosti u svojim institucijama.

Prva polovica događaja je javna, dok je druga polovica namijenjena samo partnerima.

Program:

DIO 1 (otvoreno za javnost)

9:30 Otvaranje

Marios Demetriades (University of Cyprus), koordinator YUFERING-a

Eva Méndez (Universidad Carlos III de Madrid), YUFERING koordinator radnog paketa 5

9:45-10:15 Uvodno izlaganje na temu “UNESCO-ova preporuka o otvorenoj znanosti: prema pravednoj i ravnopravnoj operacionalizaciji otvorene znanosti”

Dr. Fereshteh Rafieian Najafabadi (stručnjak za suradničke programe, politiku znanosti, tehnologije i inovacija, Sektor prirodnih znanosti, UNESCO)

10:15-10:30 Prezentacija FOS pilota (YUFERING WP5 Zadatak 5.3)

Raúl Aguilera (Universidad Carlos III de Madrid), YUFERING WP5 Koordinator zadatka 5.3

10:30- 11:30 Full Open Science istraživačke grupe: stvaranje uzora u otvorenoj znanosti i poticanje kulturne promjene

Panel s FOS predstavnicima svih institucija

11:30-11:45  Rasprava i otvorena pitanja i odgovori

DIO 2 (ograničeno na institucije YUFERING)

12:00- 13:00 Grupni rad i rasprava

13:00-13:15 Završetak

NAPOMENA: REGISTRACIJA JE OBAVEZNA na linku do 13. rujna do 14:00 sati.