Održan OS Café: Razvoj slobodnog softvera otvorenog koda kao znanstvenoistraživački poduhvat – motivacija, izvedba i utjecaj

U srijedu 26. lipnja 2024. godine održan je još jedan u nizu Open Science Café u organizaciji Centra za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Docent dr. sc. Vedran Miletić govorio je o razvoju slobodnog softvera otvorenog koda kao znanstvenog alata iz tri osnovne perspektive: znanstvenoistraživačke, gdje je bilo govora o motivaciji za razvoj znanstvenog softvera koji služi kao neposredna podrška vlastitim istraživačkim aktivnostima, zatim tehničke, gdje je dan pregled alata koji se koriste prilikom izvedbe razvoja i davanja doprinosa, te organizacijske, gdje je razmotren utjecaj doprinosa slobodnim softverima na povećanje vidljivosti i potencijala za suradnjama.

Suvremena znanost koristi softver primarno kao alat u procesu istraživanja, slično kao fizičke uređaje u pojedinim područjima, ali i za automatizaciju repetitivnih radnji, izvođenje velikog broja virtualnih eksperimenata, formalnu provjeru teorijskih modela te brojne druge primjene. Kako se napredak u znanosti temelji na “stajanju na ramenima divova”, otvoreni kod koji omogućuje nadogradnju i prilagodbu u skladu s vlastitim potrebama i interesima je prirodni način razvoja znanstvenog softvera.

Prezentacija s događanja dostupna je na internet stranici predavača: https://miletic.net/otvorenaznanost2024.

Događanje je održano kao dio aktivnosti u okviru projekta OPUS (Open and Universal Science) financiranog iz programa Obzor Europakoji razvija mjere koordinacije i podrške za reformu vrednovanja znanstvene djelatnosti prema sustavu koji potiče i nagrađuje istraživače da preuzmu prakse otvorene znanosti.