Open Science Café: Umjetna inteligencija u otvorenoj znanosti – novi izazovi pred istraživačima 

Centar za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama (COZ) Sveučilišne knjižnice Rijeka organizira još jedan Open Science Café koji će se održati u petak, 8. prosinca 2023. od 14:00 do 15:00 sati na platformi Microsoft Teams.

Izlaganje na temu Umjetna inteligencija u otvorenoj znanosti – novi izazovi pred istraživačima održat će prof. dr. sc. Ana Meštrović s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija. Napredak područja umjetne inteligencije koji se događa u zadnjih desetak godina, a posebno je u fokusu posljednjih godinu dana, ima veliki utjecaj na znanost i istraživanje. U ovom izlaganju prezentirat će se trendovi u području umjetne inteligencije s osvrtom na značajan napredak generativne umjetne inteligencije. Objasnit će se na koje sve načine nove tehnologije iz područja umjetne inteligencije utječu na znanost i istraživanje te koje su potencijalne prijetnje. Prikazat će se mogućnosti primjene novih AI alata kao što su ChatGPT, SciSpace, Consensus i sl. u znanstvenim istraživanjima. Istaknut će se značaj otvorene znanosti u smislu dostupnosti istraživačkih podataka i programskog kôda s ciljem osiguravanja ponovljivosti istraživanja (reproducibilnost, engl. reproducibility) što je važno kada se razvijaju i primjenjuju algoritmi i modeli iz područja umjetne inteligencije. Nadalje, razmotrit će se uloga otvorene znanosti obzirom na buduće trendove i brzi razvoj tehnologija i alata iz područja umjetne inteligencije. 

Ana Meštrović redovita je profesorica na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci. Voditeljica je Laboratorija za semantičke tehnologije na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija i Laboratorija za kompleksne mreže pri Centru za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost Sveučilišta u Rijeci. Područje njezina znanstvenog i istraživačkog interesa obuhvaća općenito područje umjetne inteligencije, s fokusom na područje obrade prirodnog jezika (NLP), semantičke tehnologije, predstavljanje znanja i kompleksne mreže. Trenutno je voditeljica projekta „Postupci mjerenja semantičke sličnosti tekstova – SemText“ koji financira Sveučilište u Rijeci, a do sada je sudjelovala u nizu projekata u svojstvu voditeljice ili suradnice. Dobitnica je nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci za transfer znanja za projekt SyllAssist (2019.) te Godišnje nagrade Grada Rijeke za istaknuti doprinos istraživanjima u području informacijskih znanosti usmjerenim na dobrobit zajednice (2021.).

Pozivamo istraživače i sve zainteresirane da nam se pridruže u razgovoru!

Za sudjelovanje se možete prijaviti ovdje.

Poveznica za sudjelovanje:

Kliknite ovdje da biste se pridružili sastanku

Veselimo se druženju!

Letak: Open Science Cafe